Голям екип от 9 лекари, медицински сестри, акушерки, операционни санитари и лаборанти са

...
Голям екип от 9 лекари, медицински сестри, акушерки, операционни санитари и лаборанти са
Коментари Харесай

9 лекари се борили 3 часа да спасят живота на родилката и бебето й във Велинград

Голям екип от 9 лекари, медицински сестри, акушерки, операционни санитари и лаборанти са се борили в продължение на три часа да спасят живота на 25-годишната родилка в МБАЛ-Велинград през вчерашния ден. Въпреки напъните им обаче младата жена е издъхнала, а бебето й е извадено мъртво.
Още по темата
Управителят на лечебното заведение доктор Данчо Гурдев сподели пред Българска национална телевизия, че за жалост не са съумели да овладеят солидното вътрешно кървене, което допускат, че е вследствие на бързо развил се ДИК синдром.

" ДИК синдром, какво ще рече това, че се нарушават факторите на кръвосъсирване, кръвта хем се съсирва, хем кърви. Имате поради, че в международен мащаб смъртността при това положение е над 80% ", изясни хирургът доктор Чавдар Калъчев.

25-годишната жена, която е от Ракитово и има още две дребни деца, е имала лека бременност и постоянно е ходела на съвещания. Отишла в болничното заведение през вчерашния ден към 4.30 сутринта с контракции. Раждането е почнало обикновено. Неочаквано обаче, при една от контракциите, родилката е изгубила сърдечна, дихателна и мозъчна активност и лекарите са почнали да я реанимират.

" Впоследствие дамата възвърне витални индикатори. Оттам нататък се предприе и оперативно родоразширение по витални индикатори, само че бебенцето се роди мъртво. Бяхме девет лекари, със сестри, с акушерки, с операционни санитари, с лаборанти, все пак резултатът се разви доста бързо ", добави доктор Гурдев.

Според околните обаче, в болничното заведение не е имало дежурен доктор, който незабавно да поеме родилката.

" Имаше там една сестра ни одобри и нямаше доктори. Данче се споделяше тази сестра, нямаше никакви доктори с изключение на нея ", споделя брачният партньор на родилката Иван Овчаров.

" Искам тези лекари да си получат заслуженото, да се махат от тая болница, те уморяват народа ", сподели майката на умрялата Мария Патина.

По случая са назначени две сложни съдебно-медицински експертизи, изискана е цялата документи от болничното заведение, а от Окръжната прокуратура в Пазарджик следят досъдебното произвеждане, което е за причиняване на гибел по несъобразителност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР